Dag 3: Een goed begin is pas de helft

20 - 10 - 2015

Door Melvin de Wildt en Bas Caron

Wakker geworden naast de Japanners

Vanochtend weer ouderwets vroeg opstaan. Dit geeft echter niet altijd de garantie dat je er wakker van wordt. Hoewel de rest van de tent wakker werd van mijn wekker, sliep ik er heerlijk doorheen. Je bent natuurlijk wel een team dus waren er genoeg mensen die mij liefelijk wakker schudden 😉

Hun manier van werken en statisch laden gezien

Ons kamp stond letterlijk naast dat van de Japanners, leuk om hun ochtendritueel en hun statisch laden te bestuderen. Door hun gehele auto te kantelen(!) en vast te zetten met spanbanden proberen zij zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Daarbij gaat alles eerst erg traag. Terwijl wij al onze auto helemaal klaar hebben staan om de eerste zonnestralen op te vangen, komen de mannen van Kogakuin in lichte paniek met hun auto aangerend. Wij hadden namelijk de eerste zonnestralen, terwijl zij nog in de schaduw stonden van de heuvels van Barrow Creek. In hun paniek werd er nergens meer naar gekeken en veroorzaakten zij veel schaduw op hun zonnepaneel. Ziet er toch minder gelikt uit dan wanneer ik eens rond kijk in ons team: ik ben trots.

Korte etappe

We hebben vandaag een korte etappe van 285 km op het programma staan. We zullen tot onze control stop in Alice Springs rijden, waar we samen met de andere cruiser teams de nacht door zullen brengen. De verwachting was dat we rond het middaguur bij de control stop aan zouden komen. In Alice Springs mogen we de batterij weer helemaal volladen van het net. Het plan is daarom ook om vandaag flink de vaart erin te houden zodat de accu helemaal leeg is als we aankomen op de control stop.

Wolken op komst

Strategie zag voor vandaag lieve, schattige schapenwolkjes opkomen. Hoe schattig deze wolken er misschien uit zien, voor een zonneauto zijn ze alles behalve schattig. In de loop van de middag zouden deze toenemen en dichter worden. Strategie moest dus rekening houden met zon in de ochtend, maar wolken in de middag. Om alle weermodellen te verifiëren werd Sweep vooruit gestuurd. Rond 10 uur waren zij aangekomen in Alice Springs, waar zij onze voorspellingen konden bevestigen. De wolken bleven inderdaad hangen boven Alice Springs.

Op naar de 100

Net als gisteren hebben we ook vandaag weer hard gereden. We begonnen op een snelheid van 85 km/uur. Langzaam aan werd deze opgeschaald. Aangezien we met een hele lege batterij aan willen komen in Alice Springs en de wolken (gelukkig) nog even op zich lieten wachten, konden we de snelheid steeds wat verder opvoeren. Voordat we Alice Springs inreden hebben zelfs even de 100 km/uur gehaald. In de stad zelf hebben we ons natuurlijk gewoon aan de snelheidslimieten gehouden.

Aankomst control stop

Zoals strategie ook had voorspeld komen we op de control stop aan om 12:01 uur. Omdat we vandaag onze accu mogen opladen vanuit het net is dus geen statisch laden nodig. Enkel aftekenen dat we binnen zijn. Natuurlijk namen we gelijk een kijkje op het ‘scorebord’ wat de tijd was dat Kogakuin binnen kwam. Zij werden afgeklokt om 11:15 uur. Helaas zijn ze dus iets uitgelopen op ons vandaag: een voorsprong van 46 minuten.

Opnieuw Japans gezelschap

Zodra we Lux hadden ingepakt reden we naar de camping waar we zullen overnachten. Op dat moment zien we dat de Japanners achter ons aankomen. De rollen zijn voor even omgedraaid. De samoerai strijders wijken niet van onze zijde. Zijn ze ons nou aan het volgen? Wat bleek is dat zij dezelfde camping als ons hebben geboekt. We staan dus vandaag wederom met ons tentenkamp naast het Japanse team.

Outback ingeruild voor een camping

Terwijl we het kamp aan het opzetten zijn betrekt de hemel binnen een paar minuten. Precies zoals ons strategieteam voorspelde was de lucht helemaal bewolkt om 13:00 uur. Opnieuw een moment van trots om te zien hoe goed onze strategen dit voorspeld hebben, die voorspelling was echt spot-on.

Het opbouwen van het kamp ging vandaag van z’n leien dakje, want iedereen was flink moe. Desalniettemin kwam iemand van de WSC organisatie vragen of we in het leger hadden gezeten; blijkbaar zag het er strak uit. Zijn al die oefeningen niet voor niets geweest!

Nog 3 minuten

Met een aankomst die 5 uur vroeger is dan normaal, stond het kamp nu ook een stuk eerder. Op de camping is ook een zwembad aanwezig. Daarnaast kunnen we onszelf vandaag ook weer eens douchen. Ik hoop dat onze prinsesjes Lilo en Djanini morgen wel terug de outback in willen, zo zonder douche, maar dat zijn zorgen voor later. Na een verfrissende en welkome duik in het zwembad werd er direct een tussenstand uitgerekend. Waar staan we nu precies? Onze tijd en de tijd van de Japanners is bekend. Zij hebben tot nu toe alles met 1 persoon gereden en wij met 2. Op basis van deze 2 factoren lopen wij op dit moment virtueel 3 minuten achter. Hierbij zijn de punten voor practicallity nog niet meegerekend. Na vandaag is het nog altijd extreem spannend.

Pizza-college

Ondertussen werd er door Martin en onze EHBO’ster Sharon boodschappen gedaan. Naast deze boodschappen kwamen ze ook terug met 7 monster pizza’s. Eindelijk een keer geen rijst met stukjes, daar was ik wel aan toe. Tijdens het eten gaf Ton Backx op eigen gelegenheid een gastcollege over een nieuwe motor-techniek. Plots werd het stil in het team en werden de stoelen langzaam maar zeker dichter naar Ton toe geschoven. Handen gingen natuurlijkerwijs omhoog als men een vraag had. Mooi om te zien hoe een stel nerds in de outback enorm geïnteresseerd raakt wanneer een van hun hoogleraren uitleg geeft over een interessant onderwerp.

Lux opladen

Na het eten was het weer tijd voor de dagelijkse evaluatie, strategie-update en planning voor de rest van de avond. De alledaagse checks rondom Lux werden gedaan. Daarnaast wordt ze ook opgeladen. De verwachting is dat de batterij vol is om 1 uur vannacht. Een groep van 8 personen zal wacht houden. Als dagverslag-schrijvers heb je andere verantwoordelijkheden. Voor ons geen nachtwacht vanavond.

Vanavond zal iedereen weer proberen zoveel mogelijk slaap te pakken. Morgen staat weer een dag rijden van 8 tot 5 op het programma. We zullen klaar zijn om die 3 minuten goed te maken!