Milestone: start van productie

18 - 03 - 2019

Na een half jaar brainstormen, ontwerpen, en keuzes maken is het eindelijk zover: de bouw van de zonneauto is gestart! Op vrijdag 15 maart werd het startschot gegeven voor de productie van een auto die de missie van Solar Team Eindhoven 2019 belichaamt; een auto die door het optimaal benutten van zonne-energie de transitie naar duurzame mobiliteit versnelt.

Opening productie op Brainport Industries Campus (BIC)

Partners en genodigden werden ontvangen op de gloednieuwe productielocatie op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Carlo van de Weijer, hoofd van de Strategic Area Mobility, en Ton Backx, hoogleraar Electrical Engineering, van de Technische Universiteit Eindhoven legden samen met teamleden de eerste laag koolstofvezel van de nieuwe auto. Hiermee werd het startsein gegeven om het ontwerp waar het team al ruim een half jaar aan werkt, tot uitvoering te brengen.

De milestone is extra bijzonder omdat het de eerste Eindhovense zonneauto is die daadwerkelijk volledig in Eindhoven wordt geproduceerd. Vorige teams moesten door gebrek aan faciliteiten voor meerdere maanden afreizen naar het noorden van het land. Dankzij de samenwerking met de Brainport Industries Campus en SDK Vastgoed blijft het team dicht bij huis. Het enige wat ontbrak was een oven groot genoeg om de mallen van wel vijf meter lang in af te bakken. Daardoor bouwt Solar Team Eindhoven inmiddels niet meer alleen zonneauto’s, maar ook ovens.

De meer dan vijf meter lange oven die het team heeft geïnstalleerd voor de grote mallen.

Mick van der Spoel en Evan Quadvlieg, de projectmanager en technisch acquisitie manager van het vierde Solar Team Eindhoven, verwelkomden vrijdag de aanwezigen: “Sommigen van jullie zijn al sinds 2012 betrokken bij het project, anderen sluiten nu aan met het volle vertrouwen in wat er nog gaat komen. Maar wat gaat er dan nog komen?”. Het team heeft voor 2019 grote doelen gesteld, die worden vormgegeven door twee belangrijke factoren; de veranderingen in de regels van de Bridgestone World Solar Challenge en de doelstellingen voor 2030 die in het klimaatakkoord staan. Met de nieuwe zonneauto willen wij niet alleen de wereldtitel verlengen, maar bovenal een concept neerzetten voor het behalen duurzame mobiliteit in 2030.

De doelen voor 2019 geven de teamleden een enorme hoeveelheid motivatie. In slechts vier maanden maken we van het ontwerp een zonneauto die laat zien wat er in de toekomst mogelijk is voor duurzame mobiliteit. Op 4 juli onthullen we de zonneauto en haar features.

Van links naar rechts: Arjen, Katelijn, Gijs en Luc met twee van de kleinere mallen.