Solar Team Eindhoven onthult Stella Lux, de energie positieve gezinsauto

02 - 07 - 2015

Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft vandaag haar nieuwe zonneauto gepresenteerd. ‘Stella Lux’ is een intelligente gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan verbruikt. Lux kent  een range van zo’n 1.000 kilometer in Nederland, heeft plaats voor vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem. 

Een auto die energie oplevert
Solar Team Eindhoven heeft zich als doel gesteld om de auto van de toekomst te ontwikkelen. Door een optimalisatie tussen aerodynamica en zonnepaneel te combineren met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium, hebben de Eindhovense studenten dit jaar opnieuw een bijzonder zuinige auto ontworpen. Stella Lux haalt op een zonnige dag in Nederland een range van 1.000 kilometer. Per saldo levert deze auto dus meer energie op dan ze gebruikt en is daarmee ‘energiepositief’. In de winter kan er nog steeds zo’n 650 kilometer gereden worden met een volle batterij. Het energie-overschot kan terug worden geladen naar het energienet.

Gezinsauto
Het studententeam neemt dit jaar wederom deel aan de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Deze wedstrijd voor zonneauto’s, met een afstand van 3.000 kilometer, gaat dwars door de outback van Darwin naar Adelaide. Het Eindhovense team rijdt in de ‘Cruiser Class’, een klasse voor gezinsauto’s. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. In 2013 won het team de titel in de Cruiser Class met zijn eerste auto Stella. Dit jaar weegt het aspect snelheid zwaarder in de beoordeling dan in 2013. Het team was daarom verleid om een lichtere auto te maken, met minder zitplaatsen. Toch koos het team opnieuw voor een volwaardige gezinsauto.  “Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is. We doen hiermee bewust een stap terug in de win kansen.” aldus Tom Selten, Team Manager van Solar Team Eindhoven.

Vooruitzicht

Na de World Solar Challenge houdt het avontuur niet op voor de studenten. Na Australië zal er in samenwerking met de sponsoren een tour plaatsvinden door Nederland, China en wellicht Amerika. “Met Stella Lux willen we de volgende stap zetten richting een zonneauto voor de consument. Daarom willen we Lux aan zoveel mogelijk mensen laten zien en we hopen hen te inspireren.” aldus Tom Selten. Wij zien een toekomst voor ons waarin iedereen een zonne auto rijdt, waarin alle auto’s meer energie opwekken dan dat ze verbruiken.

Foto’s

Bij publicatie is naamsvermelding van de fotograaf (Bart van Overbeeke) verplicht. Ter volledigheid is “foto: TU Eindhoven, Bart van Overbeeke” gewenst.

Meer over Stella Lux?

Bezoek de pagina over Lux

Compilatie video

Volledig terugkijken?