Solar Team Eindhoven voor derde keer wereldkampioen met maximale score

16 - 10 - 2017

Na enkele dagen wisten we het eigenlijk al: Solar Team Eindhoven zou voor de derde keer op rij wereldkampioen worden in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge. Met de vijfpersoons gezinsauto Stella Vie stond het team er na twee dagen al erg goed voor.

Maximaal punten pakken
Het doel van de Cruiser Class is om tijdens de 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide zoveel mogelijk personen met zo min mogelijk energie te vervoeren. 80% van de eindscore werd hierdoor bepaald en het Stella Vie heeft hier de maximale 80 punten weten te bemachtigen.
Het Eindhovense team reed de eerste 1.500 km met vijf personen aan boord en besloot daarna om meer tijdsmarge te nemen door met minder personen te gaan rijden. De laatste etappe naar Adelaide werd wel weer in stijl met 5 personen uitgereden. Om één persoon 100 kilometer te verplaatsen, verbruikt de zonneauto 0,4 kilowattuur (kWh). Ter vergelijking: een moderne elektrische auto heeft voor dezelfde verplaatsing maar liefst 8,5 keer zoveel energie nodig.
Dankzij deze efficiënte manier van zoveel mogelijk personen vervoeren en een goede strategie, nam het team al op dag twee een flinke voorsprong in punten.
De auto is niet alleen efficiënt. De gemiddelde snelheid tijdens de challenge varieerde tussen de 60 tot 85 kilometer per uur. Uitschieters van de zonneauto inclusief vijf personen waren er tot 102 kilometer per uur. Met 5 personen heeft het team op 73 km/h zelfs even energiepositief gereden, wat betekent dat de auto meer energie opwerkte met het zonnepaneel dan dat ze nodig had om te rijden.

Concurrentie
Concurrent ‘Sunswift’ uit Australië kampte onderweg met technische problemen. Zij moesten zich vanwege een gebroken achteras terugtrekken uit de wedstrijd. Het Duitse team uit Bochum, een andere geduchte tegenstander, reed met aanzienlijk minder personen. Het winnen van de Cruiser Class in de World Solar Challenge bleek daarom al snel een realistisch scenario.


Een tussenstand in de Cruiser Class na dag 4. De bovenste blauwe lijn is Eindhoven (Bron: Bridgestone World Solar Challenge)

Auto van de toekomst
Solar Team Eindhoven benadrukt met deze winst haar visie: de auto van de toekomst is er een op zonne-energie. “Het team is ontzettend trots en blij,” aldus teammanager Wout Gubbels. “Hoewel de winst overduidelijk bij Eindhoven terecht zou komen, was het zaak om als team de finish in Adelaide te bereiken. Het is extra mooi om alleen al op basis van de punten voor de meest superefficiënte auto te winnen.”
Ook tijdens de practicality beoordeling voor de Cruiser Class auto gooide Stella Vie hoge ogen. Juryleden keurden onze auto op punten als comfort, het in- en uitstappen en de bijzondere features die het team in de auto heeft verwerkt. Uiteindelijk hebben we de maximale score behaalt van 20 punten, waarmee we dus ook de beste auto hebben als het gaat om de praktische toepassing.

Oranje Boven
Eindhoven is één van de drie Nederlandse teams en schaart zich met de winst naast de andere Oranje nummer 1. Het team uit Delft won dit jaar de Challenger Class, waar éénpersoons zonneauto’s racen om de snelste tijd. Zij arriveerden op donderdagmiddag lokale tijd al in Adelaide. Het team van Technische Universiteit Twente werd vijfde.
Foto
Bijgaande foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Foto: Bart van Overbeeke.