Solar Team Eindhoven is recruiting

Solar Team Eindhoven is op zoek naar talenten voor het nieuwe team! Wil jij direct een bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit en ben jij niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Samen met een team van andere gemotiveerde studenten bouw jij mee aan de mobiliteit van de toekomst. Wil jij meer weten over de verschillende rollen binnen het team of heb je nog andere vragen? Mail ons op [email protected], of vul hier het interesseformulier in

Coffee Call

Heb je interesse in Solar Team Eindhoven, maar twijfel je nog ergens over, of heb je vragen die je eerst beantwoord wil hebben? Vul dan dit formulier in. Wij zorgen er dan voor dat iemand die het meest weet van de discipline waar je interesse in hebt, een kort on-line gesprek met je inplant, waar je al je vragen kan stellen!

Functies

Organisatie

Bij het ontwikkelen van een auto is naast technologische ontwikkelingen en technische kennis ook organisatorisch talent nodig. Als organisatielid run je als het ware je eigen startup. Je bent volledig vrij in het uitvoeren van deze taak en je gaat daarom zelfstandig aan de slag. Van het organiseren van de reis naar Australië tot het presenteren van de auto voor 600 mensen. Van het werven van sponsoren voor het verkrijgen van onderdelen voor de auto tot het zorgen dat er voldoende financiële middelen zijn. Ook kun jij je ook bezighouden met het ondersteunen en managen van de 20+ engineers, zodat zij binnen de strakke tijdsplanning hun taken kunnen uitvoeren. Kortom, ben jij niet alleen geïnteresseerd in de technische kant van het project, dan is organisatie wellicht jouw afdeling. Ben jij ondernemend en niet bang voor onbekende uitdagingen? Solliciteer dan nu voor een organiserende rol bij het Solar Team Eindhoven.

Mechanical Engineering

Als Mechanical Engineer binnen het Solar Team ben je verantwoordelijk voor het fysieke deel van het project. Van het carbon chassis tot de lichtgewicht ophanging, van de cruciale aerodynamische vorm tot het betrouwbare stuursysteem. Al deze onderdelen worden ontworpen, gevalideerd, geproduceerd en geassembleerd. Vervolgens komt dit alles samen tot het geheel: de zonneauto.

Electrical Engineering

Als Electrical Engineer zorg je ervoor dat er energie opgewekt wordt (door bijvoorbeeld zonnepanelen) en dat deze energie kan worden vertaald naar mechanisch koppel. Wanneer je een Electrical Engineer bent binnen Solar Team Eindhoven zit je eigenlijk tussen twee werelden van elektronica. Aan de ene kant ben je bezig bent met erg delicate elektronica waar complexe programma’s op draaien. Aan de andere kant ben je ook bezig met het ontwerpen van een systeem dat enorme vermogens aan moet kunnen op hoge spanning. We zijn dus op zoek naar electrical engineers die met Matlab kunnen werken om zo het optimale zonnepaneel te maken, engineers die het leuk vinden om hun eigen printplaten (PCB’s) te ontwerpen, engineers die op zoek gaan naar de beste batterijcel en daaruit een batterij willen maken en natuurlijk zoeken we iemand die het overzicht houdt en zo de elektro discipline tot een goed eind brengt.

Computer Science

Als Computer Scientist zorg je er voor dat de auto gaat “leven”. Zo wordt er software ontwikkeld die de motoren laat draaien als je op het gaspedaal drukt, maar ook dat bijvoorbeeld de applicaties op het touchscreen toegang hebben tot data in de auto. Dit begint met het overleggen met mensen van andere disciplines om alles op elkaar aan te sluiten. Nadat de software geïmplementeerd is, ga je met je collega’s het hele systeem testen om te valideren dat het systeem als geheel werkt.

Industrial Design

Wat is de zonneauto van de toekomst? Als Industrial Designer bij Solar Team Eindhoven ben je niet alleen bezig met de esthetiek en het comfort van de auto, maar ook met de visie. Jij bent de bedenker van innovatieve features die de auto onderscheiden van alle andere auto’s. Om dit te realiseren werk je nauw samen met alle disciplines binnen het team om zo alle krachten te bundelen in een geweldig eindresultaat.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt Solar Team met de quarantaine thuiswerken?

De selectie van een nieuw team loopt tot aan de zomer (2020). Dit zal zo veel mogelijk online plaatsvinden. Vanaf september gaat het nieuwe team aan de slag. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat tegen die tijd het grootste effect van de coronavirus voorbij is.

 

Wie kunnen zich aanmelden?

Alle studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven kunnen zich aanmelden met elke richting. Ook studenten van studies die niet een directe relatie hebben, zoals Biomedische Technologie of Technische Natuurkunde of Technische Bedrijfskunde. Ook mogen HBO-studenten van de Fontys zich aanmelden als zij interesse hebben.

 

Wanneer begin je?

Tot aan de zomer van 2020 is de selectie van het nieuwe team. Vanaf eind augustus of begin september 2020 begint het nieuwe team aan hun Solar Team avontuur. Je kunt dus nog eerst je academisch jaar afronden voordat je aan Solar Team Eindhoven begint.

 

Hoelang is het?

Solar Team Eindhoven is fulltime voor ongeveer één tot anderhalf jaar. Je begint doorgaans in september (2020) en eindigt dan weer ergens september (2021), waarbij er eventueel een uitloop is tot begin januari (2022).

 

Moet je een bepaald gemiddelde hebben om aan te mogen melden?

Nee. Cijfers of honoraire betrekkingen hebben geen invloed op je deelname aan Solar Team Eindhoven. Het gaat erom dat je een vaardigheid hebt die waarde toevoegt aan het bouwen van een zonneauto, maar ook dat je in een team kan samenwerken. Cijfers hebben wat ons betreft geen voorspellende factor op deze aspecten.

 

Kan ik als technisch student ook organisatielid worden?

Jazeker. Je studieachtergrond heeft geen invloed of je mag deelnemen aan een bepaalde discipline binnen Solar Team Eindhoven. In ons jaar bestond organisatie uit werktuigbouw, technische bedrijfskunde, biomedische technologie en innovation sciences. Ook was onze software architect van origine een werktuigbouw student.

 

Kan ik met een minder technische opleiding ook aanmelden?

Jazeker. Je studieachtergrond heeft geen invloed of je mag deelnemen aan een bepaalde discipline binnen Solar Team Eindhoven. Technische bedrijfskunde of psychology & technology hebben bijvoorbeeld een grote meerwaarde in project management of human vehicle interactie. Daarnaast hebben wij technische natuurkunde en werktuigbouw studenten die met software en app ontwikkeling hebben gewerkt.

 

Mag ik mezelf alleen aanmelden binnen de richting van mijn studie?

Nee. Je kunt je voor de discipline aanmelden waar jij interesse in hebt. Doe je technische wiskunde, maar lijkt een autopresentatie organiseren jou heel uitdagend. Dan kun je jezelf aanmelden voor organisatielid. Doe je werktuigbouw, maar lijkt een verdieping in software ontwikkeling jou heel uitdagend. Dan kun je jezelf aanmelden voor de software discipline.

 

Mag ik mezelf maar één keer aanmelden?

Nee. Je kunt jezelf voor meerdere disciplines aanmelden als je daar interesse in hebt. Kun je niet kiezen tussen bijvoorbeeld electrical engineering of software, meld je dan voor allebei aan. Dan kunnen we tijdens de selectie erachter komen waar jouw interesse ligt, maar misschien kunnen wij ook wel helpen in het maken van de keuze voor jou. Waarbij wij aangeven wat wij denken dat het beste bij jou zou passen.

 

Kan ik nog vakken volgen naast Solar Team Eindhoven?

Nee. Solar Team Eindhoven is een fulltime activiteit die veel tijd zal kosten. Een vak volgen daarnaast zal voor beide niet ten goede komen. Je zult alle tijd hard nodig hebben om vanuit het niets een auto te bouwen in een heel korte tijdsperiode.

 

Kan ik nog werken naast Solar Team Eindhoven?

Nee. Solar Team Eindhoven is een fulltime activiteit die veel tijd zal kosten. Een bijbaan daarnaast zal voor beide niet ten goede komen. Je zult alle tijd hard nodig hebben om vanuit het niets een auto te bouwen in een heel korte tijdsperiode. In de eerste maanden kun je nog in de avonden of weekenden tijd besteden aan een bijbaan, maar na verloop van tijd zul je jouw weekenden anders willen inrichten.

 

Kan ik nog sporten naast Solar Team Eindhoven?

Ja. Solar Team Eindhoven is een fulltime activiteit die veel tijd zal kosten. Daarom moet je goed afstemmen met je sportvereniging hoe je jouw sportactiviteiten gaat combineren. We raden ook sterk aan om te blijven sporten naast je Solar Team tijd om nieuwe energie te krijgen en stress af te blazen op sommige momenten. Het kan echter zijn dat er een moment komt dat sporten ook op een lager pitje komt te staan als een deadline nadert.

 

Sollicitatieproces

Heb jij interesse om deel te nemen aan Solar Team Eindhoven? Wat gaaf. Maar hoe nu verder? Als jij je hebt aangemeld via het interesseformulier dan zullen wij contact met jou opnemen. Als we voldoende aanmeldingen hebben zullen wij de selectie starten. Deze selectie bestaat uit een paar momenten: gesprek, case-studie en eventueel extra (afhankelijk van de discipline).

 

Gesprek (april 2020)

De eerste stap in de selectie is het gesprek. Dit kan worden gezien als een sollicitatiegesprek, maar wat ons betreft is het een stuk informeler. Je stuurt een CV en motivatiebrief op zodat wij ons vast kunnen inlezen. Dan zullen wij je uitnodiging voor een (online) gesprek. Hier kun jij vragen stellen over Solar Team Eindhoven of de functie die je interesse lijkt. Wij zullen tegelijkertijd vragen stellen om te kijken wat jouw vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zijn.

 

Case-studie (mei 2020)

Na het gesprek zullen wij (onder voorbehoud) iedereen uitnodigen voor een case-studie. Hier ga je aan de slag met medestudenten en tevens mede-kandidaten om een bestaande casus van Solar Team Eindhoven op te lossen. Dit kan een situatie of moment zijn waar je mee te maken kan krijgen tijdens je tijd bij Solar Team Eindhoven. Hier kijken we hoe je samenwerkt, hoe je werkt onder tijdsdruk en hoe je werkt met een praktisch vraagstuk. Voor jou kan dit een moment zijn om je toekomstige teamgenoten te ontmoeten.

 

Extra (o.b.v. discipline)

Voor sommige discipline kunnen het gesprek en de case-studie voldoende zijn om de geschikte mensen samen te stellen tot een discipline. Waarbij we dus ook kijken welke mensen elkaar het beste aanvullen, want uiteindelijk gaat het een team effort worden. Voor andere disciplines kan het zijn dat er nog extra activiteiten bijkomen, zoals een fictief sponsorgesprek of een presentatie voor de kandidaten van ‘Organisatie’.

 

Selectie (juni 2020)

Na de case-studie of eventueel latere activiteiten laten we iedereen weten of hij of zij onderdeel uitmaakt van het nieuwe team. Het kan zijn dat je een slechte dag hebt gehad met de case-studie, en dan kunnen we vragen om voor een tweede case-studie te komen met eventueel nieuwe kandidaten. Het kan ook zijn dat we geen juiste match zien tussen je gewenste functie en jou, of omdat we geen match zien tussen jou en het team. Dan zullen we voor deze editie afscheid nemen.

 

Start (september 2020)

In de zomer kun jij jezelf voorbereiden en dan zal je vanaf september van start gaan met Solar Team Eindhoven. De eerste weken zullen alumni van Solar Team Eindhoven jou de kneepjes van het vak bijleren en onze kennis overdragen aan jullie. Maar stel gerust tijdens de zomer al vragen om jezelf voor te bereiden.